UNICEF
Adományozzon! Adományozz
most!
Segítsd az UNICEF céljait!
Válassz összeget, vagy add meg egyszeri adományod összegét.
2000 Ft
4000 Ft
6000 Ft
UNICEF UNICEF
vissza
előre

Olvasd el Marcelino történetét!

Cunene Központi Kórház, Cunene tartomány, Angola

Marcelino súlyosan alultáplált kisgyermek, aki annak ellenére, hogy már 1 éves elmúlt, közel sincs olyan fejlett állapotban, mint kortársai. Orvosi segítség és kezelés nélkül meghalhatott volna!

A kisfiú Cunene tartományban él, ahol a szárazság és az áradások folyamatos váltakozása rendkívül nagy természeti rombolást végzett a környéken. Ezt a jelenséget más néven El Nino-nak hívják, amely az élelmiszerellátás biztonságát is komolyan veszélyezteti.

Az országban az utóbbi fél évben az alultáplált gyermekek száma megduplázódott. Marcelino egyike annak a 95.877 gyermeknek, akit ez a probléma érint és a jelenlegi helyzet folyamatosan romlik tovább.

Marcelino édesanyja nagyon félti gyermekét. „Mióta megbetegedett, nagyon aggódom érte.”- mondja Ndahalouanu.
Sajnos a szárazság nem az egyetlen tényező, ami fenyegeti az angolai emberek életét. Az olaj árának folyamatos csökkenése és a termések minőségének romlása hozzájárul a gazdasági válság elmélyítéséhez. Az infláció első sorban az élelmiszer árának drágulásában mutatkozik meg.

Ndahalouanu szobalányként dolgozik a mindennapokban, a múlt havi fizetését azonban nem is kapta meg. „Sokkal drágábban vásároljuk meg a szükséges árukat, mint eddig. Minden egyre nehezebben megy, nem tudom miért.”
Az anya egyedül neveli gyermekeit és számos nehézségen ment keresztül, hogy fizethesse fia kezelését és eltarthassa másik négy gyermekét. Bár férje fizetése is alacsony volt, mióta nincs velük, annak hiányát még inkább érzik.

Öt nappal az orvosi kezelés megkezdése után Marcelino testsúlya elkezdett gyarapodni, amit az ápolói biztató jelnek vettek. Nincsenek már olyan tünetei, mint amilyenek az alultáplált gyermekeknél előfordulnak. Marcelino a szerencsésebbek egyike, ugyanis az UNICEF által fenntartott ellátó központban kezelésbe tudták venni.

Itt először egy speciális étkezésre szoktatják rá, magas fehérjetartalmú és kalóriadús földimogyorókrémet kell fogyasztania, amely elősegíti, hogy testsúlya fokozatosan gyarapodjon és mielőbb újra egészséges legyen. „Látszik Marcelinon, hogy jobban van, így talán már kimondhatjuk, hogy jó úton haladunk." Édesanyja láthatóan megkönnyebbült.

Marcelino és édesanyja tizennégy csomag speciális élelmiszer készítményt kaptak a kezelés otthoni folytatásához, valamint jó tanácsokkal látták el az anyukát. A fehérje és kalóriadús földimogyoró krémet napi kétszer kell fogyasztania a gyereknek egy teljes hétig, ezután pedig vissza kell térnie a klinikára egy átfogó kivizsgálásra.
„Boldog vagyok, hogy hazavihetem. Visszakaptam a fiamat.”- örvendezett Ndahalounau.

Az UNICEF-nek küldött adományok életeket menthetnek. A támogatásával olyan súlyosan alultáplált gyermekeknek adhatunk reményt, mint Marcelino.

 
Az UNICEF tevékenysége Angolában:
  • Orvosi kezelő központok felállítása
  • Terápiás élelmiszerek biztosítása közel 37.835 gyermeknek
  • Egészségügyi tanácsadás és oktatás
  • Tiszta ivóvíz biztosítása Itt tudsz sportolókra, helyszínekre vagy éppen versenyekre keresni.

AKTUÁLIS VERSENYEINK